Senoren

Ön där den danske kungen Valdemar Atterdag hade en kungsgård redan på 1200-talet. Fast då kallades ön Sinhorn. Men Valdemar var långt ifrån den förste som intog ön, det vittnar våra fornlämningar om. Här finns boplatser från stenåldern, gravfält från järnåldern och – det märkligaste av allt – guldbrakteaten, ett runt platt hängsmycke, tillverkat på 400-talet i sydöstra Europa och nu förvarat i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm.

3 byar

Ön har sedan gammalt 3 byar: Torp, Västernäs och Östernäs. Torp har sedan fått utlöparna Målarna och Ekenäs – och Östernäs har Värpet.
I Torp kan du klättra upp på utkiksberget Bötet, där förr eldarna tändes om fara hotade. Därifrån har du en fantastisk utsikt över skärgården. I Torp låg Senorens tegelbruk för 150 år sedan.
I Östernäs kan du ta en tur ner till den gamla ångbåtsbryggan och sedan vandra ut i den vackra Kalvabacken, där du stöter på minnen från stenhuggeriets dagar.
I Västernäs vandrar du västerut, förbi den gamla fina båtsmansstugan, Buskastugan, förbi gravfält och betesängar bort till Kumla, där förr ett jättelikt sjömärke, Båckenet, reste sig. Nedanför svallar stadsfjärden med sina små holmar och skär ända in till Karlskrona.
Svalka dig sedan med ett härligt bad i Sandvik på Ekenäs!